Bijschildklier

Functie

De bijschildklieren bevinden zich in de hals direct tegen of soms zelfs in de schildklier. Elke bijschildklier is ongeveer 3x4x5 millimeter en weegt meestal 25-40 milligram. Bijschildklieren produceren het peptidehormoon PTH, dat een cruciale rol speelt bij de regeling en het in balans houden van calcium in het lichaam. Er zijn meestal vier bijschildklieren (een bovenste en onderste klier aan elke kant van de nek), maar in zeldzame omstandigheden kunnen patiĆ«nten minder of meer klieren hebben. De bovenste klieren bevinden zich aan de bovenkant van de schildklierlobben, meestal boven de onderste schildklierslagader. De onderste klieren worden meestal gevonden onder aan de schildklier, onder de onderste schildklierslagader. 90% van deze klieren worden op de normale of “verwachte” locatie aangetroffen. Wanneer een onderste klier ontbreekt, is de thymus een veel voorkomende locatie die moet worden onderzocht. Naast de thymus kunnen bijschildklieren hoog in de nek (niet-ingedaald), in de borst, ingebed in de schildklier of in de omhulling rond de halsslagader en halsader worden gevonden.

De bijschildklieren spelen een cruciale rol bij de regeling en het in balans houden van calcium in het lichaam via de productie van bijschildklierhormoon (PTH).

De bijschildklieren scheiden PTH af als in het lichaam het calciumniveau laag is. Zelfs kleine veranderingen in de concentratie van calcium zorgen ervoor dat de bijschildklieren binnen enkele minuten reageren.

Als de concentratie calcium hoog is, neem de activiteit van de bijschildklieren af. Dit uiterst effectieve mechanisme zorgt voor de juiste hoeveelheid calcium in het bloed en regelt de functie van de bijschildklieren.

Effecten in het lichaam van een tekort aan calcium:

  • Nieren
    • Verhoogde calciumreabsorptie
    • Verminderde fosfaatreabsorptie
    • Verhoogde conversie van vitamine D naar de uiteindelijke vorm
  • Botten (verhoogde resorptie)
  • Darmen (verhoogde absorptie grotendeels te wijten aan het verhoogde vitamine D in zijn uiteindelijke vorm)